NOM-woningen voor iedereen?

Nul-Op-de-Meter (NOM), dat wordt het in de toekomst. Niet alleen voor draagkrachtige bewoners van nieuwbouw maar voor alle woningen. In Leidsche Rijn (Utrecht) staan nu ook NOM-huurwoningen van Bo-Ex, een van de woningcorporaties die actief zijn in Utrecht.

Wat is het en hoe ziet dat eruit?
Dit is een traditionele woning, toch?

Maar deze woning is gasloos, verwarmd en gekoeld met een warmtepomp die werkt op aardwarmte. Er is vloerverwarming op elke verdieping, driedubbel glas, balansventilatie, zonnepanelen en natuurlijk veel isolatiemateriaal in de gevels, dak en vloer.

Voor de bewoners wel een paar veranderingen om aan te wennen. Met name omgaan met de ventilatie is een belangrijk punt. Het raam open laten staan kost natuurlijk meer energie maar het kan ook betekenen dat het niet meer goed warm wordt. Het verwarmingssysteem werkt namelijk langzaam.
Ventileren doe je dan niet (meer) door de ramen of ventilatieroosters open of dicht te doen maar door de balansventilatie meer of minder te laten draaien.

Een belangrijk voordeel van een warmtepomp is dat die ook kan koelen in de zomer. Maar die werk ook langzaam. Dus weer wennen als het gaat om de ramen.

En er is een kleine machinekamer binnen voor de apparaten en meer groepen in de meterkast.
Foto links een deel van de balansventilatie en rechts een deel van de warmtepomp.

Geef een reactie