Isoleren noodzaakt tot beter ventileren

Goed isoleren gaat samen met het dichten van kieren; liefst zo dat de woning potdicht is. Dan gaat geen warmte verloren door lucht die zomaar naar buiten vertrekt. En tochtproblemen behoren meteen het verleden. Maar dan wordt het ongezond binnen als er geen goede ventilatie is.

Vaak eenvoudig in orde te maken
Voor een gezond binnenklimaat is goed ventileren namelijk noodzakelijk. Niet teveel, niet te weinig. En dat kan niet meer in een potdichte woning met natuurlijke ventilatie.
Mechanische ventilatie is de oplossing. En dat kan met een goede en gemakkelijk te bedienen vraaggestuurde mechanische ventilatie en hoeft meestal niet veel te kosten.

Soms weer terugbrengen oude situatie
Er zijn namelijk behoorlijk wat situaties waarbij het ventilatiekanaal naar de keuken (tijdens een verbouwingen) is dichtgemaakt. Bovendien zijn ventilatieroosters in de woonkamer regelmatig weggehaald (bij het vernieuwen van het glas).
Een ongezonde situatie dus, zeker in combinatie met goed isoleren.
NB ramen open zetten of de afzuigkap aanzetten is geen (duurzame) oplossing in de koude periodes.
Deze situatie in orde brengen kost meer.

Meten is weten
Door CO2 te meten krijg je duidelijkheid of de ventilatie wel of niet in orde is in je woning.

Een duurzame oplossing
Afhankelijk van de situatie, de wensen en (financiele) middelen is er een oplossing.
Een goede oplossing is vraaggestuurde mechanische ventilatie met of zonder warmteterugwinning. Ook een balansventilatie, centraal of decentraal is prima.
Een goede installateur kan dat leveren zeker als je zelf goed geinformeerd bent. Want hoewel alles op internet is te vinden kan een onafhankelijke adviseur helpen om de juiste oplossing te helpen kiezen.

Ook in de zomer
Ventileren in de warme periodes, zeker als er HR++-glas aanwezig is, wordt later besproken.